maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ČUVENA SLOVENAČKA PIJANISTKINJA MARINA HORAK, GOŠĆA GUARNERIUSA

Evropska kritika Marini priznaje »intenzivno unutrašnje doživljavanje« (Bern, Švajcarska), »tehničku izbrušenost« (Ljubljana), »prefinjenu muzikalnost« (Beograd), »plemenitu poeziju« (Rim), »dubok i pun ton« (Malme, Švedska), »inteligenciju i imaginaciju« (The Times, London), »individualni stil sviranja« (Rejkavik, Island) i karakteriše je kao »rafiniranu i iskusnu virtuoskinju« (Brisel, Belgija) i »zrelu umetnicu« (Oslo, Norveška).

Pored muzičkog praznika koji će prirediti na svom koncertnom predstavljanju prestoničkoj publici, Horakova će održati i majstorsku radionicu za sve muzičare i muzičke pedagoge.

Čuvena pijanistkinja je u Guarneriusu trebalo da nastupi 17. maja ove godine, a koncert je zbog velikih poplava koje su zahvatile našu zemlju, otkazan.
Sa željom da pomogne našem narodu u nevolji, Marina je muzički festival „Allegro giovanissimo“, čiji je osnivač, a koji se sa velikim uspehom svakog juna održava u Ljubljani, posvetila žrtvama poplava i prikupljanju novca za pomoć ugroženima u Srbiji.

Sakupljeni prihod, Horakova će na beogradskom koncertu uručiti jednom mladom muzičaru iz Srbije, čija je porodična kuća uništena u poplavama.

Na programu koncerta u Guarneriusu, naći će se dela Mocarta, po čijim je izvođenjima Marina Horak poznata, kao i kompozicije Betovena i Šopena, a sa željom da na svom gostovanju promoviše i slovenačko muzičko stvaralaštvo, drugi deo koncerta će doneti i kompozicije istaknutog slovenačkog autora Jurija Miheveca.

Svoje koncertno gostovanje u Guarneriusu, Horakova će upotpuniti i majstorskom radionicom za naše najbolje mlade pijaniste. Više detalja o programu i načinu prijave, saznajte ovde

RADIONICA

 

BIOGRAFIJA MARINE HORAK

2008. godine pijanistkinja MARINA HORAK je primila Betetto nagradu »za izuzetan umetnički uspeh«, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije, a 2013. godine joj je Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio »Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad«.

Marina je slovenačka pijanistkinja poljsko-makedonskog porekla, za koju je Jehudi Menjuhin izjavio da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine“. Već kao mlada umetnica je, prema mišljenju Nadie Boulanger „izražavalasvojuumetnostsaneverovatnomuverljivošću“.

Veliki deo života je provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu. Otkad se 2001. godine vratila u Sloveniju, angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a brojni recitali i kamerna muzika vodili su je u širom sveta.

Od 2005. godine redovno koncertira i drži majstorske radionice u SAD-u. Kao solista, pedagog i član žirija, gostovala je na festivalima Pera Piano Festival (Istanbul), Banjalučko Bienale, Leto u staroj Ljubljani, Festival Lent (Maribor), Northern Lights Music Festival (SAD), Terra Magica Glazbeni Festival i Hvarsko Ljeto (Hrvatska), Forfest Kromeriž (Češka) i Festival Hopes, Talents, Masters (Bugarska).

Posle diplome koju je sa 19 godina stekla u klasi svoje majke prof. Hilde Horak, na Akademiji za muziku u Ljubljani, usavršava se u Minhenu i u Parizu. Studije čembala i brojne majstorske radionice dodatno obogaćuju njen razvoj. U Londonu upoznaje Petera Feuchtwangera, sa kojim radi intenzivno i postaje njegov asistent, što njenoj umetničkoj i pedagoškoj delatnosti, daje potpuno novi smer.

Diplome, priznanja (JRT, Gaudeamus) i nagrade (Pariz, Zagreb, Vercelli, La Rochelle, Minhen) otvaraju joj vrata na koncertnih podijuma i radijskih kuća i tokom karijere koncertira i snima u čitavoj Evropi, od Rejkjavika do Madrida, od Osla do Skoplja. Turneje je vode u Hong Kong, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Maleziju, Bruneje i Indiju. Pojavljuje se na brojnim festivalima u Francuskoj, Norveškoj, Sloveniji, Nemačkoj, Kini, Danskoj, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

Evropska kritika Marini priznaje »intenzivno unutrašnje doživljavanje« (Bern, Švajcarska), »tehničku izbrušenost« (Ljubljana, Slovenija), »prefinjenu muzikalnost« (Beograd, Srbija), »plemenitu poeziju« (Rim, Italija), »dubok i pun ton« (Malme, Švedska), »inteligenciju i imaginaciju« (The Times, London), »individualni stil sviranja« (Rejkavik, Island) i karakteriše je kao »rafiniranu i iskusnu virtuoskinju« (Brisel, Belgija) i »zrelu umetnicu« (Oslo, Norveška).

Ploča sa delima Roberta Šumana za Pavane Records, CD sa klavirskim sonatama slovenačkih autora (Škerjanc, Lipovšek, Šivic, Matičič) za Gallus (Ljubljana) i CD »Nepoznati Šopen« za ZKP-RTV (Ljubljana), dobijaju odličnu ocenu međunarodne kritike.

Kao pedagog radila je širom sveta. Na ljubljanskoj Akademiji je kreirala predmet Dimenzije izvođenja, u kojem specifičnimn pristupom vodi studente ka boljem razumevanju samih sebe i dubljem, prisnom muzičkom izražaju. Prof. Marina Horak je na Akademiji za muziku (Univerzitet u Ljubljani), pre tri godine počela da okuplja oko sebe mlade muzičare i sa njima svake godine organizuje 6 koncerata u okviru dva festivala pod imenom „Allegro giovanissimo„, koji se odvijaju u dvorani ljubljanskog Magistrata.

Više informacija na www.marinahorak.com

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X