april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

CLAZZ KVINTET SVIRA BOLLING-A!

CLAZZ KVINTET SVIRA BOLLING-a (Crna Gora)

Subota, 13. maj 2017. godine u 20 časova

Ulaz na koncert je slobodan.

Clazz kvintet je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi delo ’Picnic suite’, savremenog francuskog kompozitora Claude Bolling-a. Obzirom na nov i nesvakidašnji tretman klasične gitare u ovom ansamblu, premijerno izvođenje Piknik svite je, sa velikim uspehom, upriličeno na otvaranju jubilarnog, desetog, izdanja najstarijeg crnogorskog festivala klasične gitare, Bar Guitar Fest-a, u januaru 2012. Kvintet, koji čine Milanka Nikčević (klavir), Bojana Brajović (gitara), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), se zatim predstavio i podgoričkoj publici u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month), nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala ( u Pljevljima – u okviru proslave Svetskog dana džeza, Bijelom Polju – White Field Jazz Fest, i Petrovcu – Petrovac jazz fest).

Inspirisani dotadašnjim uspehom, 2014. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova. Ovaj projekat je bio podržan od strane crnogorskog Ministarstva kulture, kao što je i njihova ovogodišnja, regionalna turneja ’Koncerti bez granica’, koja upravo započinje koncertom u Beogradu. Do kraja 2017. godine Bulingovu Piknik svitu će čuti i publika u Tirani, Ljubljani, Sarajevu i Podgorici.

Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama, a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju i kao solisti na svojim instrumentima, i u raznim kamernim klasičnim i džez sastavima, promovišući klasičnu i džez muziku. Claude Bolling, čiju muziku promovišu, u svojim delima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući džez deonice u klasičnu fakturu kompozicije

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X