jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

BELTANGO KVINTET – KONCERT POVODOM SVETSKOG DANA ARGENTINSKOG TANGA!

BELTANGO KVINTET

Sreda, 12. decembar 2018. godine u 19 časova

Povodom Svetskog dana argentinskog tanga, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine, u sredu, 12. decembra, sa početkom u 19 časova, u Ustanovi Gvarnerius nastupiće sastav BELTANGO KVINTET, koji čine vrsni domaći umetnici: Aleksandar Nikolić (bandoneon), Ivana Nikolić (klavir/vokal), Antonija Barna (violina), Bogdan Pejić (el.gitara), Petar Holik (kontrabas).

Ulaz na koncert je slobodan, uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta!

info@guarnerius.rs, 069/36 12 038

Organizatori: Ambasada Republike Argentine i Ustanova Gvarnerius

BELTANGO KVINTET osnovan je u Beogradu 1998. godine, na inicijativu Aleksandra Nikolića, prvog koncertnog bandoneoniste u Srbiji.

Želja im je da publici predstave svu širinu tango kulture ali da istovremeno daju i svoj doprinos u razvoju tanga. Osim tradicionalnih tango numera kao i kompozicija tango-nuevo pravca Astora Pjacole, na repertoaru Beltanga nalaze se i njihove autorske kompozicije, koje svoju inspiraciju nalaze u svojevrsnoj fuziji tango muzike i muzike Balkana, gradeći jedinstveni muzički žanr – Balkango.

Beltango je prvi tango orkestar sa Balkana koji u svom sastavu neguje i zvuk autentičnog bandoneona, instrumenta koji je istorijski neraskidivo povezan sa tangom i čija jedinstvena boja zvuka stvara neponovljiv tango doživljaj.

Do sada su održali veliki broj koncerata u elitnim koncertnim prostorima Beograda i Novog Sada kao što su Sava Centar, Kolarčeva Zadužbina, Narodno Pozorište, Dom Sindikata, Madlenianum, Srpsko Narodno Pozorište i Sinagoga kao i u drugim gradovima Srbije.

Beltango je razvio i zapaženu svetsku karijeru. Ostvarili su preko 900 koncerata na velikom broju internacionalnih festivala i koncertnih scena u preko 20 svetskih zemalja: Argentina, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Vijetnam, Španija, Austrija, Švedska, Italija, Grčka, Turska, Malta, Holandija, Danska, Finska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora…

Na poziv argentinskog ministarstva kulture, Beltango je učestvovao na najvećem svetskom tango festivalu „Buenos Aires World Tango Festival 2007“, kao jedini evropski tango orkestar.

Dobitnici su prestižne nagrade „Premio Astor Piazzolla” za 2008. godinu, koju dodeljuje fondacija slavnog kompozitora.

Iza sebe imaju diskografska izdanja – “Beltango Nuevo”, 2001. “Beltango en vivo”, 2004. „Beltango Trilogija“, 2007. „Teatro del Alma”, 2014.

Najdražu pohvalu za dosadašnji rad Beltango je dobio od Daniela Pjacole, sina slavnog kompozitora Astora Pjacole

     „Ponosan sam što u svetu postoji grupa kao Beltango, koja svira muziku moga oca onako kako je treba svirati. Iskreno sam se iznenadio kad sam na mestu tako drugačijem od našeg video i čuo kako se muzika Astora Pjacole izvodi sa istim osećajem. Očigledno, muzika moga oca potpuno je univerzalna, a to i Beltango dokazuje svojim čudesnim interpretacijama.“

Zvanična internet prezentacija kvinteta Beltango  www.beltango.com

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X