jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ARS LONGA – I DAN

PROGRAM PRVOG FESTIVALSKOG DANA
Koncert
E. Dohnanyi – Serenade (gudački trio)
Vojtek Vječorek- violina
Ivan Knežević- viola
Filip Tomić- violončelo
D. Shostakovich – Gudački kvartet br. 8
Nikola Pančić- violina
Ivan Knežević- violina
Alberto Kastiljo- viola
Mladen Miloradović- violončelo
F. Mendelssohn – Klavirski trio, d-mol
Nikola Pančić- violina
Mladen Miloradović- violončelo
Giorgi Sirbilašvili- klavir

 

IVAN KNEŽEVIĆ, viola (Srbija)
Učesnik festivala ARS LONGA
Rođen je 1985. godine u Beogradu, gde sa 6 godina počinje da uči violinu i upisuje Muzičku školu Vladimir Đorđević, u klasi profesora Zorana Ilića. Srednju muzičku školu Josip Slavenski upisuje i završava u klasi profesorke Vere Ilić, a paralelno uči violu kod profesora Tome Miloševića, dok je diplomirao u klasi profesora Jove Stojanovića.
Još kao učenik osvajao je prve nagrade na brojnim takmičenjima (Republičko 2002. i 2004. za solo violinu, 2003. godine kao član kvarteta osvaja nagradu na takmičenju Petar Konjović, a 1998. godine osvojio je treću nagradu na takmičenju u Strezi, Italija.)
2004. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Fern Rašković.
Master kursevi kod Dejana Mihajlovića, Pavela Bermana, Andraša Kelera i Gordana Nikolića su mu pomogli da razvije svoj muzički jezik.
Godine 2008. diplomira sa najvećim ocenama i nagradom Meri Žeželj za najbolji diplomski ispit te godine na gudačkoj katedri.
2007. godine odlazi u Santjago (Čile), gde te sezone nastupa kao koncert-majstor Teatra Municipal.
Nakon toga, svoje iskustvo obogaćuje nastupima sa orkestrima Gudači Sv. Đorđa, Dušan Skovran, Simfonijski orkestar RTS-a… Nakon resitala i koncerata sa gudačkim kvartetom Del Gesu, Ivan odlučuje da započne svoje master studije u Kelnu, u klasi profesora Gorjana Košute, a od ove godine u klasi Emilijena Pjedikute u Vupertalu.
Redovan je gost Festivala MusikDorf Ernen u Švajcarskoj, a na poziv naše istaknute čelistkinje Ksenije Janković.

NIKOLA PANČIĆ, violina (Srbija)
Učesnik festivala ARS LONGA
Rođen je u Nišu 1987. godine, gde sa 6 godina počinje da uči violinu u klasi profesora Jovana Cvetkovića, a srednju školu, kao đak generacije, završava u klasi profesorke Zorice Ilić.
Posle nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima (poput prvih nagrada na Republičkim takmičenjima 2002. i 2004. godine, Specijalne nagrade Vasko Abadžijev, prvi put dodeljene posle 15 godina na takmičenju violinista u Sofiji 2003. godine), Nikola sa 16 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Marije Špengler, gde diplomira 2008. godine sa izuzetnim uspehom i nagradom za najbolji diplomski ispit na godini.
Muzički izraz izgrađuje zahvaljajući savetima Igora Ozima, Gordana Nikolića, Dejvida Takena, Borisa Garlickog.
Svoje dalje usavršavanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Kelnu, na master studijama, u klasi jednog od najeminentnijih violinskih pedagoga današnjice- Zahara Brona.
Nikoline koncertne aktivnosti obuhvataju solo resitale i koncerte kamerne muzike u Nemačkoj, Austriji, Španiji, Švajcarskoj, kao i nastupe sa umetnicima poput Marka Holoveja, Korija Cerovšeka, Ksenije Janković, na internacionalnim festivalima.

EDUARD BAJER, violina (Češka)
Učesnik festivala ARS LONGA
Eduard Bajer je rođen 1985. godine, a violinu počinje da uči sa 6 godina. 2000. godine postaje student Praškog konzervatorijuma, u klasi profesora Pavela Kudelašeka.
Osvojio je drugu nagradu na takmičenju Jaroslav Kocijan, zvanje Laureat takmičenja na Konkursu Jozef Muzik 2000. godine, prvu nagradu na Takasaki konkursu 2001. godine, prvu nagradu na Takmičenju studenata čeških konzervatorijuma 2003. godine.
Muzicirao je na podijumima ne samo u Češkoj, već i u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Švedskoj, Americi, Japanu… U tom periodu je, zahvaljujući Vladi Republike Češke, imao privilegiju da tri godine koristi violinu Đuzepea Gvarnerija, dodeljenu iz Nacionalnog Fonda.
Jak uticaj na razvoj njegove muzičke ličnosti, imao je susret sa poznatim francuskim pedagogom- Reži Paskeom, kod kog upisuje solističke studije na CNSM-u u Parizu, gde studira zahvaljujući stipendiji Francuske Nacionalne banke.
Od 2009. godine student je profesora Mihaela Vajmana na Akademiji u Ahenu (Nemačka).
Kao violinista Schnitzler kvarteta, nastupa aktivno i kao kamerni muzičar u najprestižnijim salama u Nemačkoj, a sarađuje sa najboljim nemačkim umetnicima.
Trenutno svira na violini Stefana-Petera Grajnera.

VOJTEK VJEČOREK, violina (Poljska)
Učesnik festivala ARS LONGA
Rođen je 1980. godine u Poljskoj. Sa 6 godina počinje da
uči violinu a samo 3 godine kasnije debituje kao solista sa orkestrom.
Posle uspešno završene muzičke gimnazije za talentovane studente u Posenu, nastavlja svoje usavršavanje u Hanoveru (Nemačka), u klasi profesora Kristofa Vegrzina. Studije završava sa izuzetnim pohvalama.
Bio je koncertmajstor kamernih i simfonijskih orkestara poput Vividus kamernog orkestra, Kamernog orkestra Evrope, Detmold kamernog orkestra i drugih.
Kao solista nastupa sa orkestrima u Engleskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj.
Osvajao je nagrade na takmičenjima u Italiji, Poljskoj i Nemačkoj i stipendista je društva Rihard Vagner i fondacije Edelhof Riklingen.
Redovno sarađuje sa umetnicima poput Marije Kligel, Davida Geringasa, Kristofa Marksa i kvartetom Šimanovski.
Od 2004. godine Vojtek je stipendista prestizne Jehudi Menjuhin fondacije.
Trenutno je angažovan kao zamenik koncertmajstora u Državnom teatru u Detmoldu.

ALBERTO KASTILJO, viola (Čile)
Učesnik festivala ARS LONGA
Violista Alberto Kastiljo je rođen u Arici (Čile), a svoje ime i reputaciju je izgradio u glavnom gradu-Santjagu.
Još kao mlad umetnik zauzimao je važne pozicije, poput vođe viola u Omladinskom nacionalnom orkestru, a zatim isto mesto u kamernom orkestru Teatra Municipal u Santjagu.
Nakon toga dobija mesto asistenta vođe viola u Filharmoniji Santjaga i tu poziciju drži devet godina (2003-2012).
Među profesorima koji su uticali na njegov muzički razvoj, ističu se Serhio Prieto (koncert-majstor Kamernog orkestra Ciriha) i Oleg Lev sa kojim je studirao u Španiji.
2009. godine Alberto je nagrađen diplomom Licenciate of the Royal schools of Music –London.
Trenutno se usavršava u Berlinu kod profesora Mate Szücsa, a paralelno završava solističke studije na Folkwang univerzitetu u Esenu.

MLADEN MILORADOVIĆ, violončelo (Srbija)
Učesnik festivala ARS LONGA
Rođen je 1987. godine u Beogradu, gde je kao petogodišnjak upisan u muzičku školu Stanković, u klasu profesora Dušana Stojanovića, kod koga i ostaje do kraja srednje škole. Vanredno napredujući, sa 16 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Božića.
Još kao učenik srednje škole osvojio je veliki broj nagrada (prve nagrade na Republičkim takmičenjima 1996. i 1998. godine, prvu nagradu na takmičenju Tri veka Vivaldija 1999. Godine). Nakon toga slede solo resitali i solo koncerti sa Kamernim orkestrom Dušan Skovran i Kamernim orkestrom Kornelije u Kolarčevoj zadužbini.
Master kursevi kod Stanislava Apolina, Kristofa Rihtera, Luis Hopkins, Gec Tojca su ga profilisali kao muzičara.
2008. godine je diplomirao sa najvišom ocenom i nastavlja da se usavršava u Bremenu kod profesora Aleksandra Bejlija, dok je od 2010. godine na master studijama u Detmoldu, u klasi profesorke Ksenije Janković.
2011. godine postaje vođa Čelo ansambla iz Detmolda, sa kojima redovno nastupa kao solista, izvodeći i dela koja je sam napisao.
Njegova kompozicija Suite Baroque je propraćena sjajnom kritikom u bundeškim novinama. Prošle godine osvajio je Grand Prix na takmičenju u Madridu i prvu nagradu na GFF takmičenju za kamernu muziku.
Nastupao je kao solista sa orkestrima i kao kamerni muzičar u Badenu, Berlinu, Madridu, Parizu…
Trenutno privodi kraju pisanje svoje prve opere.

FILIP TOMIĆ, violončelo (Srbija)
Učesnik festivala ARS LONGA
Violončelista Filip Tomić (Srbija) je osnovno i srednje obrazovanje stekao u rodnom Kragujevcu. Srednju školu završio je u klasi profesora Bože Saramandića sa 15 godina, a sa 16 prelazi u Moskvu gde je proveo dve godine na Muzičkom koledžu pri Konzervatorijumu.
2009. godine je upisao studije cela na Moskovskom konzervatorijumu, gde je u klasi profesora Alekseja Seleznjova proveo dve godine.
Od septembra prošle godine student je Visoke škole za muziku i igru u Klenu, u klasi profesora Marije Kligel.
Tokom školovanja osvojio je više od deset, mahom prvih nagrada na domaćim takmičenjima mladih čelista. Od međunarodnih nagrada izdvajaju se prve nagrade na takmičenju Ars Nova u Trstu 2009. godine (kao pobednik svirao je sa orkestrom Alpe Adria) i American Protege u Njujorku 2011. godine (nastupao je na koncertu pobednika u prestižnom Karnegi holu).
Do sada je solsitičke koncerte imao u Seulu (Koreja), Ingelštatu, Minhenu, Beču, Brnu i Pragu, Plovdivu, Harkovu, Briselu, Parizu, Lukseburgu itd.
Nastupao je na festivalima Dani muzike, Barski ljetopis i Harmonika festu u Crnoj Gori, Oktoh u Kragujevcu i Euro-Med Youth Music Expo festivalu na Kipru.
Decembra prošle godine svirao je Rokoko varijacije Čajkovskog, sa orkestrom opere u Ho Ši Minu (bivši Sajgon) u Vijetnamu.

GIORGI SIRBILAŠVILI, klavir (Gruzija)
Učesnik festivala ARS LONGA
Rođen je 1986. godine u Tbilisiju, u Gruziji. Posle muzičke gimnazije za posebno talentovanu decu, osnovne i master studije završava na državnom konzervatorijumu V. Sarađišvili, dok je doktorsku diplomu stekao na državnom univerzitetu Ilija. Usavršavanje je prošle godine nastavio je visokoj školi za muziku i ples u Kelnu.
Sarađivao je sa profesorima Lali Gugenidže, Ani Takidže, Nanom Kubutijom i Ninom Tišman.
Osvojio je veliki broj nagrada na uglednim takmičenjima, a izdvajamo prvu nagradu i specijalno priznanje na takmičenju mladih pijanista u Tbilisiju 2004. godine, dok je na majstorskom kursu Maria de Lourdes Avellar u Portugalu, proglašen za najboljeg polaznika programa.
Dobitnik je brojnih stipendija, među kojima su i stipendija gruzijske vlade, kao i stipendija Lev Markiz.
Od 2009. do 2012. godine bio je angažovan kao profesor na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju.
Učesnik je festivala Delphic Games, New Yare Music Celebrations, Telavi International Music Festival.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X