maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ARATOS TRIO

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU –

V SEZONA

ARATOS TRIO – KATARINA POPOVIĆ, violina, MIHAILO SAMORAN, klarinet i VANJA ŠĆEPANOVIĆ, klavir

Program: B. Bartok, E. Manukian, A. Hačaturjan

Organizatori ciklusa: FMU i Gvarnerius

Pokrovitelji projekta: Grad Beograd i kompanija NELT

Aratos trio je nastao 2014. godine kao ideja o popularizaciji ovog ne tako tipičnog kamernog sastava. Trio čine ostvareni profesionalni muzičari, a ujedno i studenti doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog prof. Gorana Marinkovića. Kao nestandardizovani kamerni sastav, Aratos trio se bavi umetničkim istraživanjem i izvođenjem manje poznatog repertoara 20. i 21. veka pisanog za ovakav sastav. Iako mlad, ovaj trio na svom repertoaru već ima najznačajnija dela pisana za klarinet, violinu i klavir, dela Bele Bartoka, Igora Stravinskog, Arama Hačaturjana, Edvarda Manukijana, Pola Šenfilda, Đan Karla Menotija i Darijusa Mijoa koja se svrstavaju među najznačajnije kompozicije pisane za ovakav kamerni sastav u 20. i 21. veku. Trio je održao više koncerata u Srbiji, a u planu su i koncerti u inostranstvu.

Katarina Popović je završila osnovne akademske i master studije violine u klasi prof. Marije Špengler i specijalističke akademske studije kamerne muzike u klasi prof. Gorana Marinkovića na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom dosadašnjeg školovanja usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima poznatih violinista i pedagoga, a ostvarila je i značajne rezultate na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. U julu 2011. osvojila je specijalnu nagradu Austrijske barokne akademije za izuzetna postignuća (ABA Music Award 2011). Kao solista i član kamernih i orkestarskih ansambala, nastupala je u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Austrija, Norveška, Slovenija). Kao solista, 2008. godine nastupila je sa simfonijskim orkestrom Letnje muzičke akademije Stari Grad u Starom Gradu i u Hvaru (Hrvatska). Pored solističkog i kamernog, orkestarsko iskustvo stiče u: orkestru Festivala mladih umetnika u Bajrojtu, Maribor International Orchestra, Orkestar Ljubice Marić, Ensemble Metamorphosis, Simfonijski orkestar Muzičke produkcije RTS, Beogradska filharmonija, BGO Dušan Skovran i Camerata Serbica. Od 2009. godine stalni je član ansambla Belgrade Baroque, koji se bavi istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka na kopijama autentičnih instrumenata. Od 2012. godine je član ansambla Muzički pravac: sever-jug. Aratos trio, koji se bavi izvođenjem manje poznatih dela 20. i 21. veka pisanih za sastav koji čine klarinet, violina, klavir, osnovala je 2014. godine. Katarina je stalno zaposlena kao profesor violine u Školi za muzičke talente u Ćupriji, gde sa svojim učenicima ostvaruje zapažene rezultate. Trenutno je student prve godine doktorskih akademskih studija kamerne muzike u klasi prof. Gorana Marinkovića.

Mihailo Samoran je nakon završene MŠ „Josip Slavenski“, u klasi prof. Predraga Stefanovića, diplomirao i specijalizirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ante Grgina. Trenutno je student doktorskih izvođačkih studija – klarinet, u klasi prof. Ante Grgina i doktorskih akademskih studija kamerne muzike, u klasi prof. Gorana Marinkovića.
Pohađao je majstorske kurseve profesora Jiržija Hlavača (Češka), Mišela Letjeka (Francuska) i Aleksandera Nojbauera (Austrija) i kurs kamerne muzike održan od strane ansambla Beč – Berlin, koji čine solisti Bečke i Berlinske filharmonije. Dvostruki je finalista konkursa Jeunesses Musicales u Bukureštu 2002. i Beogradu 2012. godine.
Osim brojnih nastupa u renomiranim koncertnim prostorima Beograda, nastupao je i kao solista sa simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i orkestrom Camerata Serbica. Kao kamerni muzičar redovno nastupa sa ansamblom Balkanska kamerna akademija. Od sezone 2003/2004. godine bio je saradnik Beogradske filharmonije, a od sezone 2006/2007. godine je njen stalni član.

Vanja Šćepanović je počeo da se bavi sviranjem na klaviru u svojoj dvanaestoj godini. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Cetinju, u klasi ruskog pedagoga Vladimira Bočkarjova, a nakon toga je završio master i specijalističke akademske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je student doktorskih akademskih studija kamerne muzike, u klasi profesora Gorana Marinkovića. Dobitnik je mnogih nagrada u disciplinama solo klavir i kamerna muzika, a dobitnik je i stipendije Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva kulture i ZAMTES-a. Pohađao je trogodišnje majstorske radionice klavira kod istaknutog ruskog pijaniste i pedagoga Vladimira Ovćinikova, a usavršavao se i kod Wei Yi Yang-a (Sjedinjene Američke Države), Vladimira Krpana (Hrvatska), Kioko Hašimoto (Japan), Džejmsa Parkera (Kanada). Nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Kanadi. Svoju pedagošku karijeru je započeo još u toku studija, a učenici iz njegove klase su osvojili veliki broj nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Nekoliko puta je bio najmlađi član žirija na takmičenjima u Srbiji i u Crnoj Gori.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X