maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ANTONIA MIRAT, OPERSKA DIVA IZ TROGIRA PONOVO U GVARNERIJUSU!

PONOVO U USTANOVI GVARNERIUS!

ANTONIA MIRAT, sopran (Hrvatska)

Subota, 23. septembar 2017. godine u 20č

Program: Mocart, Verdi, Dvoržak, Pučini, Šubert, Tijardović, Rota, Doniceti

Ulaz na koncert je slobodan.

Nakon prošlogodišnjeg, premijernog beogradskog koncerta, na kojem je svojim izuzetno lepim glasom osvojila beogradsku publiku, višestruko nagrađivani sopran iz Splita, učenica Sone Gazarijan, Tereze Berganzi, Monserat Kabalje – Antonia Mirat, ponovo će nastupiti u Ustanovi Gvarnerius u subotu, 23. septembra 2017. godine u 20 časova.

Antonia Mirat, sopran je rođena 1983. godine u Splitu. Od malena je pokazala interes za muziku i sa šest godina počinje da uči klavir u klasi prof. Marija Milina. Sa 10 godina, kao izvanredan talenat, počinje školovanje glasa u klasi profesorke Branke Ristić. Sa 14 godina osvaja treću državnu nagradu na državnom takmičenju u kategoriji pevača od 18 do 22 godine. Kao sedamnaestogodišnja devojčica osvaja posebnu nagradu za Mocartovu interpretaciju na međunarodnom takmičenju Rolando Nicolosi u Tarantu. Italijanska štampa je proglašava – „ čudom od deteta “ .

Sa 17 godina upisuje muzičku Akademiju kao izvanredni talenat. Dve godine kasnije debituje u HNK Zagreb u ulozi Šišmiša u operi Morisa Ravela „Dete i čarolija“. Iste godine predstavlja eks-jugoslovensku regiju na takmičenju HANS GABOR BELVEDERE u Beču gde njen talenat zapaža odgovorno lice ispred Milanske Skale, Luka Targeti i dobija posebno priznanje od njega. Sa 20 godina ulazi u finale međunarodnih takmičenja Ondina Otta u Mariboru, Vero Vision u Zagrebu, Belcanto u Rijeci. U tom periodu osvaja prvu nagradu na Državnom takmičenju u Rijeci, a u Zagrebu dobija svoju prvu glavnu ulogu u karijeri – Kraljicu noći u Mocartovoj Čarobnoj fruli, pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Kranjčevića.

U Mocartovoj godini (2005.) nastupa prvi put sa Simfonijskim orkestrom i izvodi Mocartove koncertne arije pod palicom maestra Aleksandra Kalajdžića, a kao najbolji student solo pevačkog odseka Muzičke akademije u Zagrebu, dobija stipendiju za seminar sa Sonom Gazarian u Beču.

Godine 2006. peva novu naslovnu ulogu u Mocartovom Pozorišnom komadu – Madam Srce, kojom se predstavlja publici u HNK Varaždin, Zorinom domu u Karlovcu i publici u Londonu. Iste godine izabrana je da prestavlja Hrvatsku na Svetskoj izložbi Milke Trnine u Londonu, gde peva solistički koncert medijski popraćen od BBC televizije.

Diplomirala je 2007. u Zagrebu na Muzičkoj akademiji i dobila zvanje profesora. Iste godine ostvaruje saradnju sa Marčelom Rotom, a 2008. godine bila je nominovana za Državnu nagradu Darka Lukića kao najbolja hrvatska mlada operska pevačica. Iste godine održava svoj prvi solistički koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, zatim peva solistički arije iz Tijardovićevih opereta Male Floramye i Splitski akvarel na stadionu Poljud pred 16.000 ljudi. Njen talent zapaža i Tereza Kesovija te ostvaruje koncertnu saradnju i sa njom. 2009. godine ostvaruje svoj producentski i kompozitorski debi, operetu Trogirski akvarel, u kojoj je pevala glavnu ulogu. Godine 2010. debituje u Beču ulogom Kraljice noći iz opere Čarobna frula, pod dirigentskom palicom maestra Maksimilijana Cenčića. Iste godine nastupa u slavnoj Bečkoj gradskoj dvorani.

Godine 2011. ulazi u finale takmičenja Monserat Kabalje u Saragosi i, kao nagradu za taj koncert, održava majstorske kurseve kod Monserat Kabalje. Januara 2012. godine, postaje članica Operskog studija maestra Danijela Fera u Njujorku na univerzitetu Džulijard. Belkanto repertoar usavršava kod proslavljenog španskog mecosoprana Tereze Berganzi u Madridu, Lid i nemački repertoar usavršava kod profesora Nikolasa Sirsa na Royal College of Music u Londonu. Iste godine ulazi u finale prestižnog takmičenja Salvatore Papagallo u Bariju. Godine 2013. dobija stipendiju za stručno usavršavanje Mocartovog repertoara kod Barbare Boni u Salzburgu. Iste godine peva ulogu Lucie di Lamermoor iz istoimene opere G. Donizetija na otvaranju međunarodnog filmskog festivala Zlatni Lav u Umagu i pod dirigentskom palicom Damira Zlatara Freja, a poznati američki internet sajt M comet upisuje njeno ime na spisak svetski poznatih muzičara. Po uzoru na M comet, isto čini i IMDb.

Godine 2014. ostvaruje muzičke saradnje sa velikim muzičkim imenima kao sto su Angelo Bertaći (Milano), Đenaro Sica (Firenca), Antonela Pijanecola (Verona), Silvija Kolombini (Milano) itd. Stalna je članica Operskog studija „Scuola Antica“ u Firenci, maestra Đenara Sice. Ostvarila je saradnju kao gostujući profesor sa Akademijom u Dubaju (Royal Colleges of Music). Godine 2015. pravi zaokret u smeru crossover muzike i objavljuje obrade klasičnih kompozicija na savremen način.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X