april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ANA JOVANOVIĆ, MECOSOPRAN

ANA JOVANOVIĆ, mecosopran
Tatjana Drobni, klavir
Istaknuta umetnica, mecosopran ANA JOVANOVIĆ, nastupa širom Evrope u poznatim koncertnim salama, učestvovala je na prestižnim festivalima, sarađivala sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima.
Pored izvođačke karijere, Ana Jovanović je jednako uspešna i kao pedagog, a trenutno je angažovana kao profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, kao i na Akademiji lepih umetnosti.
Program: Brahms, Fauré, De Falla

 

 

PROGRAM
Johannes Brahms
Zigeunerlieder, op. 103
1. He, Zigeuner
2. Hochgetürmte Rimaflut
3. Wißt ihr, wann mein Kindchen
4. Lieber Gott, du weißt
5. Brauner Bursche führt zum Tanze
6. Röslein dreie in der Reihe
7. Kommt dir manchmal in den Sinn
8. Rothe Abendwolken
Gabriel Fauré
1. Le papillon et la fleur
2. Tristesse
3. Automne
4. Mandoline
5. Chanson du pêcheur
6. Au bord de l’ eau
7. Toujours
Manuel de Falla
7 Canciones populares Españolas
1. El Pano Moruno
2. Seguidilla Murciana
3. Asturiana
4. Jota
5. Nana
6. Cancion
7. Polo

ANA JOVANOVIĆ – mecosopran
Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za solo pevanje, u klasi prof. Biserke Cvejić, a post-diplomske studije je završila kod prof. Vere Vitkai – Kovač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Osim brojnih resitala koje je održala širom naše zemlje i u inostranstvu, nastupila je sa svim našim značajnijim simfonijskim i kamernim sastavima. Kao solista sudelovala je u Međunarodnoj koncertnoj sezoni Evropske radio difuzne unije (EBU), Koncertnoj seriji Atina-Beograd-Sofija, kao i na koncertima u Grčkoj, Rusiji, Holandiji, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji i Sloveniji sa orkestrima: Simfonijski orkestar Grčkog radija – ERT i državni Simfonijski orkestri Atine i Soluna, Filharmonije Burgasa i Vrača (Bugarska), Simfonijski orkestar RTV Ljubljana, Simfonijski orkestar Krasnojarska (Rusija), orkestar Filharmonije Jaši Rumunija / Brukner i Verdi Revijem), kamerni orkestar Amsterdama (Holandija) i Simfonijski orkestar RTS (Italija / Verdi Rekvijem).
Među dirigentima sa kojima je pevala, treba pomenuti Antona Nanuta (Slovenija), Mikisa Teodorakisa, Alkisa Baltasa, Joanisa Joanidisa i Bajrona Fidetzisa (Grčka), Milena Načeva i Ivana Tabakova (Bugarska), Ivana Špilera i Jurija Alijeva (Rusija), Franka Karačola (Italija), Vladimira Kranjčevića (Hrvatska), kao i naše dirigente Mladena Jagušta, Angela Šureva, Dejana Savića, Aleksandra Pavlovića i dr.
Nastupila je na više festivala: BEMUS, Mermer i zvuci, NIMUS, Jugoslovenske horske svečanosti, NOMUS, Tribina muzike u Opatiji, Festival Prespes (Grčka), BELEF, Bijenale kulture zemalja jugoistočne Evrope (KJUBES), kao i na koncertu Megaron musikis u Solunu, kojim je otvoren Dimitrija festival.

TATJANA DROBNI – klavir
Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1987. godine, u klasi prof. Darinke Mihajlović i završila specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike u klasi prof. Olivere Đurđević. Već tokom studija zapažena je njena sklonost ka kamernom muziciranju, a naročito ka saradnji sa solo pevačima. Zbog ovog afiniteta, na poslednjoj godini studija bila je angažovana kao student demonstrator na Katedri za solo pevanje u klasi prof. Biserke Cvejić. Dobitnik je nagrade iz fonda Radmile Đorđević, koja se dodeljuje perspektivnim mladim klavirskim saradnicima.
Kao klavirski saradnik nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu (Češka republika i Austrija, Crna Gora, BiH). Tom prilikom ostvarila je kontakte i profesionalnu saradnju sa uglednim umetnicima iz naše zemlje, a takođe i Austrije, Velike Britanije, Češke republike, i to sa: Nikolasom Kleptonom (Nicholas Clapton), Oliverom Miljaković, Florijanom Kitom (Florian Kitt), Snezanom Stamenković, Draganom Jugović del Monako, Živojinom Ćirićem, Anom Jovanović, Aleksandrom Stamenković i drugima. Pokazala se, takodje i kao dragoceni saradnik u operskom studiju na FMU.
Nakon dugogodišnjeg iskustva koje je stekla radeći u srednjoj muzičkoj školi, dobija stalno radno mesto na FMU kao viši umetnički saradnik. Duži niz godina je bila angažovana kao klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Ostvarila niz trajnih snimaka za radio i televiziju i učestvovala kao klavirski saradnik (i kao predavač) na kursevima i seminarima u zemlji i inostranstvu. Trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti kamerne muzike.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X