maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ALEKSANDRA STANKOVIĆ, sopran

Diplomski koncert soprana ALEKSANDRE STANKOVIĆ

za kraj prolećnog dela ciklusa koncerata najboljih studenata FMU-a!

 

U subotu, 20. juna, uoči Svetskog dana muzike, u Centru lepih umetnosti Guarnerius će nastupom višestruko nagrađivanog soprana ALEKSANDRE STANKOVIĆ biti zatvoren prolećni deo ciklusa koncerata pod nazivom FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU, koji se ove godine održava po četvrti put.

Prvi deo ovogodišnjeg ciklusa je od aprila meseca publici prezentovao šest izuzetno talentovanih i nagrađivanih mladih muzičara, najboljih studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a od septembra, nova sezona će nam doneti još osam koncerata darovitih mladih umetnika.

Sada već tradicionalni ciklus koncerata najboljih sa FMU-a, su 2012. godine pokrenuli Fakultet muzičke umetnosti i ustanova Guarnerius, a treću godinu zaredom, pokrovitelj ovog projekta posvećenog promociji mladih talenata, je kompanija Nelt.

Sopranu Aleksandri Stanković, dobitnici brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima, pripala je čast da svojim nastupom zatvori prolećni deo našeg ciklusa, a ovo će ujedno biti i njen diplomski koncert na osnovnim studijama. Uz klavirsku saradnju Vladimira STOJNIĆA i gošću, koleginicu sa klase, soprana Kseniju MILENKOVIĆ, Aleksandra će na najbolji način prikazati svoje umeće i izuzetan talenat, kroz izvođenja kompozicija različitih epoha i žanrova. Na programu koncerta naći će se popularne arije i pesme Rosinija, Donicetija, Čajkovskog, De Falje, Štrausa, Masnea, kao i Vere Milanković i Miloja Milojevića.

SLOBODAN ULAZ

Aleksandra Stanković (Subotica, 1992) je student solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Anete Ilić.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističu

specijalna nagrada Alvinio Misciano od grada Narni za najbolji operski glas (2014)

prva nagrada na međunarodnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom (2014)

prva nagrada na međunarodnom takmičenju solo pevača Lazar Jovanović (Beograd, 2013)

prva nagrada na međunarodnom takmičenju solo pevača Nikola Cvejić u Rumi (2013)

specijalna nagrada za najbolju interpretaciju na takmičenju…

2014. godine FMU joj je dodelio diplomu iz fonda Jelene Mihajlović za postignute rezultate u 2012/2013. godini.

Učestvovala je na mnogobrojnim koncertima, festivalima kao što su međunarodni festival A tempo u Podgorici (2015) kao solista u kompoziciji Ritus-Nine Perović sa Akademskim horom Collegium Musicum i Simfonijskim orkestrom Crne Gore pod dirigentskom palicom Grigorij Krasko.

Na međunarodnom festivalu zasnovanom na improvizovanoj muzici i fri dzeza u Budimpešti- Jazzaj (2015).

Učestvovala je na multimedijalnom projekatu Akademskog hora Collegium Musicum koji se održao u novembru 2014. godine u Atrijumu Narodnog muzeja, kao solista, gde su kompozicije bile objedinjene temom: voda. Koncert u okviru ciklusa koncerata najboljih studenata FMU u Beogradu, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus (2014). Gostovala na koncertu koji je bio posvećen muzikologu i kompozitoru Renatu Kiezi holu grada Narnija (Italija) 2014…

Premijerno je izvela kompozicije mladih, zapaženih kompozitora kao što su Nina Perović, Marko Kovač, Konstantin Jug Marković i Aleksandar Beljaković.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X