maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

ALEKSANDRA KOPIĆ, flauta

U četvrtak, 26. maja 2016. godine u 20 časova u Centru lepih umetnosti Gvarnerius nastupiće talentovana mlada flautistkinja Aleksandra Kopić, koja će se premijerno predstaviti publici našeg Centra.

Danijela Novaković, klavir

Program: K. F. Emanuel Bah, P. I. Čajkovski, F. Dopler, F. Borne, D. Mastikosa.

Aleksandra Kopić rođena je u Beogradu, 1990. gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Mokranjac“ u klasi mr Ane Bogdanović Radić, i klasi mr Monike Lašanc. Osnovne akademske studije i master studije završila je na Akademiji umetnosti u Banjaluci, u klasi profesorke Laure Levai Aksin sa najvišom ocenom.
Nastupala je u koncertnim aktivnostima tokom školovanja kao solista, kamerni muzičar i član orkestra u mnogim značajnijim salama kao što su: Kolarčeva zadužbina, Etnografski muzej u Beogradu, Dom vojske u Beogradu i Sarajevu, Skupština Republike Srbije, Francuska ambasada, Dom kulture Sofija, Dom kulture Ruse, scena Narodnog pozorišta u Beogradu, Hrvatskom Muzičkom Zavodu…

Učestvovala je na mnogim takmičenjima i postigla zapažene rezultate od kojih se izdvajaju:
2005. – I nagrada na Republičkom takmičenju duvača u Beogradu;

2008. – II nagrada na Republičkom takmičenju duvača u Valjevu;

2014. – I nagrada u oblasti kamerne muzike u Italiji (Val Tidone);

2015. – Specijalna nagrada u kategoriji “Flauta Aurea Pro” u Hrvatskoj (Zagreb).

Bila je aktivna učesnica mnogih majstorskih kurseva i radionica kod svetski priznatih izvođača – Laura Levai Aksin, Feliks Rengli, Ljubiša Jovanović, Tadeo Koeljo, Norbert Girlinger, Georgi Spasov…
Bila je stipendistkinja fonda za mlade talente Opštine Savski venac grada Beograda. Dobitnica je priznanja za doprinos kulturi i umetnosti u Republici Srpskoj.

Tokom školovanja je bila član Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ u Beogradu, na mestu prve flaute. U Banjalučkoj filharmoniji je angažovana na mestu druge flaute i pikolo flaute od 2012. godine. Učestvovala je na mnogim svečanostima i projektima kao solista, kamerni muzičar i član orkestra, kao što su: „Noć Muzeja“, „Dani Srpske u Srbiji“, „Dani Vlade S. Miloševića“, „Dani dijaspore“, opereta „Orfej u podzemlju“ i mnogi drugi. Nastupala je kao solista sa Banjalučkom Filharmonijom, Gudačkim orkestrom Akademije Umjetnosti u Banja Luci i Gudačkim orkestrom muzičke škole “Vlado Milošević”- Banja Luka.

Bavi se izučavanjem modernog stvaralaštva sa prostora Balkana i premijerno je izvela mnoga dela, od kojih su joj neka i posvećena: “Seasons” za flautu i gudače, “Fragmenti istorije” za flautu i elektroniku Davida Mastikose i “Igra” za solo flautu Dragane Tabak. Učestvovala je sa kamernim triom u sastavu dve flaute i klavir, u projektu „Fifteen minutes of Fame“, gde je premijerno izvela 15 kompozicija svetskih autora.
Bavi se i pedagoškim radom – nastavnica je flaute u nižoj muzičkoj školi „Branko Smiljanić“ – Gradiška.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X