jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

AKADEMIJA EDUKATIVA – HUMANITARNO VEČE

Humanitarni koncert za Dom za penzionere Bežanijska kosa

Starogradske pesme “POD FENJERIMA BEOGRADSKIH NOĆI”

Hor AKADEMIJE EDUKATIVA

Gosti / Članovi Umetničkog centra “Talija”

Izložba radova polaznica kursa – SLIKANJE NA SVILI- Akademije Edukativa

Pevačka grupa Akademija Edukativa iz Beograda, postoji već 6 godina, pod dirigentskom palicom prof. Zorice Đergović, koja ih prati na klaviru ili klavijaturama. Takođe, članica hora Jasna Hinić peva i prati na gitari.

Njihov repertoar čine pre svega starogradske pesme, ali i ruske romanse, srpske rodoljubive pesme, kao i nekoliko pesama duhovnog karaktera.

Sve članice pevaju sa velikom ljubavi i entuzijazmom prema srpskom kulturnom blagu, jer smatraju da je ono ozbiljno ugroženo agresivnim naletima pop muzike, te se ovo pevanje i muzika sve manje čuje.

Grupu čini 13-15 žena izuzetno lepih glasova, kao i slepi pevač Ranko Burić, izrazitih vokalnih kvaliteta.

Beleže brojne nastupe, a samo u ovoj godini, izdvajaju se koncerti u Ruskom domu, kući Đure Jakšića u Skadarliji, Etnografskom muzeju, RTS-u, manastiru Manasija itd.

U nastupajućoj godini, očekuju ih gostovanja u Srpskom kulturnom centru u Parizu, zatim u Temišvaru, kao i nastup u Kolarčevoj zadužbini na Svetosimeonovskoj Akademiji (sa duhovnim pesmama).

Ceo skromni prihod koncerta u Guarneriusu, namenjen je Domu penzionera na Bežanijskoj kosi.

 

Iste večeri, posetioci Guarneriusa imaće priliku da pogledaju jedinstvenu postavku u našoj galeriji – izložbu radova polaznica kursa -Slikanje na svili- Akademije Edukativa, a autor izložbe i voditelj kursa je Marija Dimitrijević.

Izlažu : Vesna Filipović, Snežana Zlatanović, Ljiljana Obradović, Gordana Nešović, Lidija Obradović, Dušanka Radaković.

Autorke ce izložiti unikatne radove na svili, rađene u tehnikama serti, batik i shibori.

Namene su im različite, od odevnog, pokućstvenog do dekorativnog tekstila. Inspiraciju za nastale radove pronalazile su u radovima starih majstora, umetnosti dvadesetog veka, kao i u umetnosti različitih kultura.

Tehnike – shibori je umetnost čvorova, kojima se dizajnira tkanina.

Batik je drevna umetnost, tehnika bojenja i oslikavanja tkanina ugrejanim tečnim voskom i bojama za tekstil. Potiče iz Jave i Indonezije. Takvim voskom se pokrivaju delovi tkanine koje ne želimo obojiti, a potom se tkanine potapaju u rastvore boja ili se slikaju četkicom. Tako možemo tretirati svilu, lan, pamuk… Javanski tradicionalni batik uključuje indigo, tamno braon i belu boju, dok je naša paleta bila bez granica.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X