jul 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

„ROTACIJE“

ANSAMBL ZA DRUGU NOVU MUZIKU

(ADNM klavijaturni ansambl)

Subota, 1. oktobar 2022. godine u 20 časova

Program: Andrej Negić, Dragoljub Ilić Ilke, Ulli Götte, Meredith Monk, Neil Campbell, M. Drašković/A. Negić, Mike Oldfield/D. Ilić Ilke

Nastupaju:

Branka Parlić
Tatjana Šurev
Olivera Radmanović
Lidija Stanković
Dragoljub Ilić Ilke
Miroslav Savić
Milena Petrović
Andrej Negić

Ulaz je slobodan.

„…Zagonetno i očaravajuće…“

Festival minimalne muzike, Kasel / Nemačka

„… Dvanaest izvođača na šest klavijatura i dva vibrafona kreirali su zvučne prostore koji su istovremeno oduševili slušaoce i hipnotišućom elegancijom i rafinmanom forme.… Veliki aplauz za ansambl koji je delovao na visokom nivou, omogućivši da kreativno bogatstvo ovog muzičkog pravca dođe do izražaja.“

Andreas Köthe, 2019.

Informacije i rezervacije:  info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) je jedan od malobrojnih multi-klavijaturnih ansambala u svetu. Prvi put je nastupio 7. decembra 1977. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i nakon duge pauze, 2017. nastavio je svoje aktivnosti u novom sastavu, koji je spojio neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara. Ansambl svoje koncerte najčešće izvodi kombinovanjem akustičnih, električnih i elektronskih instrumenata i izvodi dela domaćih i inostranih kompozitora. Na repertoaru ansambla su dela srpskih i evropskih kompozitora minimalističke muzike.

Značaj ansambla za minimaliatički žanr gotovo da je veći u evropskom nego domaćem kontekstu jer je takav odnos snaga na muzičkoj sceni. Po dužini svog postojanja, ukoliko se ubroje i godine neaktivnosti Ansambl za drugu novu muziku je najdugotrajniji ansambl ove vrste u Evropi a verovatno i u svetu.

Izvodi iz kritika

… Posle duge pauze vratili su se na scenu 2017. godine, priključili mlade kompozitore i pijaniste da budu deo njihove ekipe i učinili da se na genijalan način spoje sedamdesete i osamdesete sa XXI vekom. Ansambl je u isto vreme škola, orkestar, hipi komuna, izvor entuzijazma i radost sviranja. Neverovatno smo srećni svi mi koji volimo muziku što ti divni ljudi postoje i rade.

Ivan Lončarević, 2020.

… Bio je to fascinantan koncert kojim je obeleženo 40 godina od osnivanja Ansambla, sa preko deset pijanista za klavirima, elektronskim i električnim klavirima… Puna sala nekadašnjih i novopridošlih fanova ovacijama i dugim aplauzima pozdravila je kako novi kompakt-disk, tako i ponovno okupljanje i podmlađivanje Ansambla za drugu novu muziku.

Zorica Premate, Politika 2018.

https://adnmbg.com/o-nama/

Rotacije

Andrej Negić – Tines (2018)

Dragoljub Ilić Ilke – Landscape za dva klavira

Ulli Götte – Klangräume – I stav (2014)

Milimir Drašković– Iz starog novog sveta (2004)
Aranžman: Andrej Negić (2018)

Meredith Monk – Ellis Island za dva klavira (1981)

Neil Campbell – Rotation / Rotacije 1 i 3 (2001)
transkripcija za 6 klavira (2010)

Andrej Negić – Images in D (2022)
* Svetska premijera

Mike Oldfield – “The Oldfield“ tubular memories (1973)
Aranžman: Dragoljub Ilić Ilke (2022)
* Svetska premijera aranžmana

Neil Campbell – Rotation / Rotacije 5 (2001)
transkripcija za 6 klavira (2010)

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X