September 19, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
МУЗИКА

„РОТАЦИЈЕ“

АНСАМБЛ ЗА ДРУГУ НОВУ МУЗИКУ

(АДНМ клавијатурни ансамбл)

Субота, 1. октобар 2022. године у 20 часова

Програм: Андреј Негић, Драгољуб Илић Илке, Улли Гöтте, Мередитх Монк, Неил Цампбелл, М. Драшковић/А. Негић, Мике Олдфиелд/Д. Илић Илке

Наступају:

Бранка Парлић
Татјана Шурев
Оливера Радмановић
Лидија Станковић
Драгољуб Илић Илке
Мирослав Савић
Милена Петровић
Андреј Негић

Улаз је слободан.

„…Загонетно и очаравајуће…“

Фестивал минималне музике, Касел / Немачка

„… Дванаест извођача на шест клавијатура и два вибрафона креирали су звучне просторе који су истовремено одушевили слушаоце и хипнотишућом елеганцијом и рафинманом форме.… Велики аплауз за ансамбл који је деловао на високом нивоу, омогућивши да креативно богатство овог музичког правца дође до изражаја.“

Андреас Кöтхе, 2019.

Информације и резервације:  info@guarnerius.rs или 066/8028-368.

Ансамбл за другу нову музику (АДНМ) је један од малобројних мулти-клавијатурних ансамбала у свету. Први пут је наступио 7. децембра 1977. године у Студентском културном центру у Београду и након дуге паузе, 2017. наставио је своје активности у новом саставу, који је спојио неке од првих чланова са новим генерацијама музичара. Ансамбл своје концерте најчешће изводи комбиновањем акустичних, електричних и електронских инструмената и изводи дела домаћих и иностраних композитора. На репертоару ансамбла су дела српских и европских композитора минималистичке музике.

Значај ансамбла за минималиатички жанр готово да је већи у европском него домаћем контексту јер је такав однос снага на музичкој сцени. По дужини свог постојања, уколико се уброје и године неактивности Ансамбл за другу нову музику је најдуготрајнији ансамбл ове врсте у Европи а вероватно и у свету.

Изводи из критика

… После дуге паузе вратили су се на сцену 2017. године, прикључили младе композиторе и пијанисте да буду део њихове екипе и учинили да се на генијалан начин споје седамдесете и осамдесете са XXИ веком. Ансамбл је у исто време школа, оркестар, хипи комуна, извор ентузијазма и радост свирања. Невероватно смо срећни сви ми који волимо музику што ти дивни људи постоје и раде.

Иван Лончаревић, 2020.

… Био је то фасцинантан концерт којим је обележено 40 година од оснивања Ансамбла, са преко десет пијаниста за клавирима, електронским и електричним клавирима… Пуна сала некадашњих и новопридошлих фанова овацијама и дугим аплаузима поздравила је како нови компакт-диск, тако и поновно окупљање и подмлађивање Ансамбла за другу нову музику.

Зорица Премате, Политика 2018.

https://adnmbg.com/o-nama/

Ротације

Андреј Негић – Тинес (2018)

Драгољуб Илић Илке – Ландсцапе за два клавира

Улли Гöтте – Клангрäуме – И став (2014)

Милимир Драшковић– Из старог новог света (2004)
Аранжман: Андреј Негић (2018)

Мередитх Монк – Еллис Исланд за два клавира (1981)

Неил Цампбелл – Ротатион / Ротације 1 и 3 (2001)
транскрипција за 6 клавира (2010)

Андреј Негић – Имагес ин Д (2022)
* Светска премијера

Мике Олдфиелд – “Тхе Олдфиелд“ тубулар мемориес (1973)
Аранжман: Драгољуб Илић Илке (2022)
* Светска премијера аранжмана

Неил Цампбелл – Ротатион / Ротације 5 (2001)
транскрипција за 6 клавира (2010)

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X