July 18, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd
MUZIKA

KONCERT VIOLINISTE DUŠANA PANAJOTOVIĆA

SVEČANO OTVARANJE JUBILARNE SEZONE

– 15 GODINA OD OSNIVANJA GVARNERIUSA –

U petak, 5. februara 2016. godine u 20 časova, posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje nastup kojim ćemo svečano otvoriti jubilarnu sezonu – 15 godina od osnivanja Gvarneriusa.

Čast da otvori sezonu pripala je izuzetnom mladom violinisti, dobitniku mnogobrojnih međunarodnih i domaćih priznanja – DUŠANU PANAJOTOVIĆU.

Naš mladi virtuoz nastupiće uz klavirsku saradnju Ivane Pavlović.

Program koncerta:

J. Brahms- Koncert za violinu i klavir (transkripcija), u D- duru, Op. 77

1. Allegro non troppo (D dur)

2. Adagio (F dur)

3. Allegro giocoso, ma non troppo vivace – Poco più presto (D dur)

Dušan Panajotović je rođen u Knjaževcu 1992. godine gde stiče osnovno muzičko obrazovanje u školi „Predrag Milošević“ u klasi prof. Ognjana Rilaka. Nakon završene muzičke gimnazije „Vojislav Vučković“ u Nišu, u klasi prof. Zorice Ilić, 2010. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red.prof. Gordane Matijević-Nedeljković. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija u istoj klasi, na smeru izvođačke umetnosti, odsek violina.

Tokom školovanja osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja od kojih se izdvajaju: dobitnik stipendije „YAMAHA“, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Summit music Festival“ u Španiji (2013), dobitnik nagrade za najbolji postignut uspeh na gudačkoj katedri (2011/2012) iz fonda „Miodrag Macić- Mišo“, dobitnik nagrade za najbolji postignut uspeh na gudačkoj katedri koncertantnog smera (2012/2013) iz fonda „Meri Žeželj- Majer“, dobitnik nagrade za najbolji diplomski ispit (2014) iz fonda „Meri Dragutinović“, tri puta dobitnik prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2005, 2007, 2009), prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (2008), prva nagrada i laureat muzičkog festivala u Lazarevcu (2008), prva nagrada na 47. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Čačku, prva nagrada na takmičenju muzičkih škola (2002. u Kladovu, 2003. u Donjem Milanovcu, 2004. godine u Knjaževcu, 2005. u Majdanpeku gde je poneo laskavu titulu laureat takmičenja), prva nagrada kao instrumentalni trio na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Bačkoj Topoli (2004), dobitnik povelje „Nova Mlada Niška Elita“ koju dodeljuje Rotari klub „Konstantin Veliki Niš“, prva nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu (2008), nagrade za posvećenost i dostignuća u školi od strane grada Niša (2007/2008, 2008/2009), dobitnik nagrade „Dositej Obradović“ za osvajanje nagrade na republičkom takmičenju.

Učestvovao je kao solista na mnogobrojnim muzičkim festivalima od kojih se izdvajaju: „BEMUS“ muzički festival u Beogradu (2015), u saradnji Gvarnerijusa i BEMUS- a, „NEISUONI DEILUOGHI“ u Italiji (2013) itd. U saradnji Gvarnerijusa i Belgijske ambasade učestvovao je na dobrotvornom koncertu „BELhospice“ koji je održan u rezidenciji belgijskog ambasadora. Nastupao je kao solista sa orkestrom „Summit music Festival“ u Španiji, sa orkestrom „BGO Dušan Skovran“ u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u mnogim kulturnim centrima i dvoranama u Beogradu, u sali Berlinske filharmonije kao član prvih violina „Deutsch-Skandinavisches Orchestra“ i kao koncertmajstor „Young Euro Classic Orchestra“ pod rukovodstvom Liana Iskadze u sali „Berlin Konzerthaus“. Nastupao je u Parizu u sali „Gaveau“ kao član prvih violina orkestra „BGO Dušan Skovran“.

Usavršavao se kod Hagaia Šahama, Stefana Milenkovića, Olega Pokhanovskog, Liane Isakadze, Ilije Marinkovića, Ivane Aćimoske- Žikić, Maje Jokanović itd. Takođe se usavršavao na jednom od najvećih muzičkih festivala u Evropi „ISA- music Festival “ u Beču, za koji je dobio punu stipendiju (2014).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X