maj 23, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

Koncert povodom Nacionalnog dana Norveške
„Muzička sloboda“
Tor Alvin Vika, violina (Tor Alvin Wika)
Olaf Andreas Strand, klavir (Olaf Andreas Strand)


Petak, 17. maj 2024. godine u 20 časova
Program: V. A. Mocart, K. Sinding, L. v. Betoven, J. Svendsen, O. Bul
Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Povodom Nacionalnog dana Norveške, 17. maja (20h) gosti Beograda i Gvarnerijusa biće višestruko nagrađivani mladi umetnici iz Norveške, violinista Tor Alvin Vika i pijanista Olaf Andreas Strand. Mladi muzičari pokrenuli su projekat „Muzička sloboda“, kojim žele da skrenu pažnju na to kako su društvene promene u Evropi krajem 18. veka i uspon buržoazije olakšali demokratizaciju pristupa umetnosti i kulturi. Davanjem konteksta muzici koju će izvesti na koncertu u Gvarnerijusu, pružiće publici mogućnost da vidi evropski društveni razvoj iz nove perspektive, sa osvrtom na ideju o tome kako smo kao pojedinci suštinski pod uticajem naše sposobnosti da se slobodno izražavamo i aktivno učestvujemo u oblikovanju društva u kojem živimo.

Pored repertoara klasičnog perioda (Mocart, Betoven), na programu koncerta su i dela norveških klasika Kristijana Sindinga, Johana Svendsena i Olea Bula.

Pijanista Olaf Andreas Strand, iz grada Mo i Rane (Norveška), diplomirao je na Norveškoj muzičkoj akademiji, kod poznatih mentora kao što su Havard Gimse i Katrin Stot. Olafov izuzetan talenat doneo mu je vrhunska priznanja, uključujući prvu nagradu na Norveškom muzičkom takmičenju za mlade 2018. i izuzetnu pobedu sa Triom Cordis na takmičenju kamerne muzike Norveške muzičke akademije 2019. godine. Ostvario je izuzetno zapažene nastupe u Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Malti i Litvaniji, očaravajući publiku i kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupao je sa istaknutim ansamblima kao što su Simfonijski orkestar Trondhajma, Norveški Radiodifuzni Orkestar i Omladinski orkestar Toppen festivala.

Violinista Tor Alvin Vika, iz Mosjoena (Norveška), student je Norveške muzičke akademije u Oslu i Kraljevskog muzičkog koledža u Stokholmu, kod eminentnih mentora kao što su Terje Mo Hansen, Lars Anders Tomter, Mats Zeterkvist i Julija Kretz. Talenat Tora Alvina doneo mu je brojne nagrade i stipendije, među kojima su stipendija Kraljevskog muzičkog koledža u Stokholmu, Sparebank1 stipendija za talente u Severnoj Norveškoj i stipendija za kulturu  Vefsn Kommune. Nastupao je širom Norveške i Švedske, dok su ga turneje kamerne muzike vodile na međunarodne destinacije, uključujući Dansku, Englesku, Argentinu, Australiju, Nepal i Srbiju. Sarađivao je sa istaknutim orkestrima kao što su Norveški Radiodifuzni Orkestar, orkestar Kraljevske opere u Švedskoj, Švedski Radiodifuzni Orkestar, Trondhajm solisti, Helgeland Sinfonietta i mnogim drugim, pokazujući svoju izuzetnu virtuoznost, talenat i posvećenost.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata for piano and violin, K. 379
Christian Sinding – Suite I’m alten Stil, 2nd movement, Op. 10
Ludwig van Beethoven – Sonata for piano and violin no. 8, Op. 30 no. 3
Johan Svendsen – Romance for violin and piano, Op. 26
Ole Bull – The Herdsgirl’s Sunday
X