april 24, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

KLAVIRSKI TRIO
SHAMITA ACHENBACH-KÖNIG, violončelo
DOHAI STEPHAN ACHENBACH, violina
VAPUSHTARA MATTHIJS JONGEPIER, klavir


Četvrtak, 16. novembar 2023. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

“Uronite u lepotu meditativne klasične muzike i dozvolite da vas izvanredan nastup ovih muzičara ponese. Biće to nezaboravno iskustvo koje dodiruje srce i hrani dušu. Budite deo ovog malog muzičkog remek dela i dozvolite zvucima da vas prenesu u domen duhovne harmonije.”

Ovi izvanredni muzičari predstaviće meditativnu muziku Maestra Šri Činmoja u aranžmanima u klasičnom stilu, na violini, violončelu i klaviru. Trio Shamita-Dohai- Vapushtara predstavlja muziku kao moćno sredstvo za preobražaj ljudske svesti.
Shamita osvaja publiku svojim izražajnim nastupom na violončelu, dok Dohai stvara fanstastičnu melodijsku raznolikost na violini.
Shamita Achenbach-König (Austrija) studirala je violončelo u Salcburgu i na Bečkom Konzervatorijumu kod prof. Jontscho Bayrov-e, u čijoj klasi je diplomirala sa najvišim ocenama. Privatno se usavršavala kod prof. Martina Hornstein-a na violončelu solo i uzimala je časove sa Bečkim Gudačkim Sekstetom i Bečkim Šubert Triom. Da bi upotpunila svoje znanje, učestvovala je u majstorskim kursevima kod prof. Siegfried Palm-a, Heidi Litschauer and Tobias Kühne-a. Radi kao slobodni umetnik i često dobija pozive da nastupa u različitim ansamblima, kao što su Bečki Radio Simfonijski Orkestar. Bečki Concert-Verein i Bečki Bahovi Solisti.
Pojavljuje se na koncertima kamerne muzike sa članovima Bečkog Simfonijskog orkestra između ostalog na Bregenz Festivalu. Na poziv Vatikana, održala je koncert za Papu Jovana Pavla II kao član kamernog ansambla 1993.
Osim toga, veoma je cenjena kao nastavnik za violončelo i čak drži Ginisov Rekord za sviranje na violončelu bez prestanka tokom 24 sata.


Dohai Stephan Achenbach (Austrija) je studirao violinu i kamernu muziku u Austriji. Studije violine završio je u klasi prof. Ernsta Kovačića i prof. Kalre Flieder na Univerzitetu za Muziku i Izvođačke Umetnosti u Beču. Zajedno sa Shamitom Achenbach-König, završio je studije za kamernu muziku zajedno sa članoviima Bečkog gudačkog seksteta (Erich Höbarth i Rudolf Leopold) i Bečkog Schubert Tria (Boris Kuschnir, Martin Hornstein and Claus Christian Schuster). Uz to je takođe usavršavao solo violinu kod Franz Samohyl-a and Rainer Kußmaul-a. Dohai se pojavljuje u svim glavnim gradovima Evrope i preko okeana u funkciji prve violine Bečkog Simfonijskog Orkestra i kao kamerni muzičar.
Kao član Bečkog Mozart Tria nastupao je u prestižnim dvoranama u Evropi i Kini. Pojavljivao se na najvećim muzičkim festivalima uključujući Bečki Klangbogen, Bregenz Festival, Muzički Festival Costa do Estoril, Džakarta Međunarodni Festival Izvođačkih Umetnosti i Tajlandski Festival za Umetnost. Nastupao je u Nemačkoj, Češkoj, Italiji, Portugalu, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu, Indoneziji itd.


Vapushtara Matthijs Jongepier je pijanista iz Holandije.
Studirao je klavir i džez na Konzervatorijumu u Holandiji. Sa velikom lakoćom izvodi muziku u najrazličitijim stilovima, od klasičnog, preko world muzike do čistog džeza. Poznat je širom sveta po svojiim izvanrednim aranžmanima muzičkih kompozicija Maestra Šri Činmoja za međunarodni Gandharva Loka Orkestar, kojim je često dirigovao neka od najznačajnijih dela Maestra Šri Činmoja. Osim toga, radi u Stenvejevom predstavništvu u Holandiji kao majstor za servisiranje klavira, a otvorio je u Amsterdamu i svoju firmu Vapushtara Piano Service.
Shamita i Dohai su, inače, članovi Dua Eufonija. Ovaj duo posvećen je čitavom spektru dela napisanih za violinu i violončelo. Nastupali su tako npr. kao gosti na međunarodnom Bodenze Festivalu u Nemačkoj, na međunarodnom Bregenc Festivalu u Austriji, u okviru koncerata na pretplatu na programu Bečke Koncertne Dvorane, a pojavljivali su se i na brojnim međunarodnim letnjim festivalima i u serijama koncerata u Nemačkoj, Austriji, Italiji i SAD-u. Ovaj duo održava i dobrotvorne koncerte u okviru projekta “Caritas Hospiz” i koncerte za stariju populaciju koji se zasnivaju na ideji Jehudi Menjuhina “Live Music Now”. Duo često nastupa kao gost u serijama koncerata koje organizuje Muzej Primenjenih Umetnosti u palati Geymüllerschlössel u Beču.

Vapushtara iz Holandije, sa druge strane, evocira očaravajuće zvuke klavira, udišući život u kompozicije Maestra Šri Činmoja.

X