novembar 30, 2023
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“
– TRIO –
LUKA BOŠKOVIĆ, klarinet
LAZAR NIKOLIĆ, violina
MAŠA BABIĆ, klavir
Klasa vanr. prof. Igora Lazića
Ponedeljak, 25. decembar 2023. godine u 20 časova

Program: A. Šnitke, J. Brans, A. Hačaturjan

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta:
info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.
Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

Luka Bošković, 1992.g. iz Beograda, upisuje Muzičku školu ‘’Josip Slavenski’’ u klasi profesora Miroljuba Aranđelovica Rasinskog, koju završava sa odličnim uspehom. Tokom školovanja osvaja prvo mesto u kategoriji kamerna muzika na republičkom takmičenju Srbije 2009 godine. Nastavlja školovanje na konzervatorijumu ‘’Luigi Cherubini’’ u Firenci u klasi Maestra Fabija Batistelija. Tokom studija u Italiji svira u kamernim sastavima i orkestrima u poznatim salama: Vila Bardini, Teatro Verdi, Teatro Goldoni, Magio Musicale, Duomo di Pistoia, Palazo Ufici, Museo di Bargello i drugim. Pored klasične muzike posvećuje se i savremenoj muzici i nastupa na festivalima Ravena 2021 i festivalu u Đenovi Due case di Berio. Kao solista nastupa 2016. godine u katedrali Pistoje(Duomo di Pistoia) izvodeći Koncert za klarinet Aarona Coplanda pod dirigentskom palicom M°Paola Ponziana Chardia, a 2017. izvodi Weberov koncert za klarinet u f-molu na konzervatorijumu u Firenzi. Svirao je u različitim orkestrima: Kamerata Fjorentina (Camerata Fiorentina), Regionalni orkestar Toskane (Orchestra Regionale di Toscana), Omladinski orkestar Jupiter(Orchestra giovanile Jupiter), Orkestar Karmen (Orchestra di Carmine) festivalski orkestar Akademije Kiđane(Accademia Chigiana di Siena)u Sijeni, festivalski orkestar Policiano u Motepulćanu (Poliziano di Montepulciano). Sarađivao je sa dirigentima: M° Michael Tabachnik, M° Alessandro D’Agostini, M° Carlomoreno Volpini, M° Francesco Pasqualetti, M°Peter Guth, M° Giovanni Regioli i M°Robert Trevino. Učestvovao je u izvođenju pozorišnih predstava i opera u saradnji sa kompanijom Lombardi-Tiezi. Osvaja prvu nagradu u kategoriji kamerna muzika na internacionalnom takmičenju Krešendo (Premio crescendo) 2017. godine u Firenci. Usavršavao se na master-klasovimau Evropi kod profesora: M°Alesandro Carbonare, M°Calogero Palermo, M° Michael Lethieck, M° Ralf Manno i M° Ester Lamnek. Diplomira na master studijama (Laurea Biennale) 2017. godine na konzervatorijumu “Luigi Cherubini” u Firenci sa najvišom ocenom 110/110, sa posebnom pohvalom Lode e menzione D’onore (cum laude). Od 2019. godine nastavlja da se bavi aktivno kamernom muzikom. U Beogradu izvodi Mocartov, Bramsov i Veberov kvintet u raznim salama ( Jevrejska opština, Narodno pozorište, sala Stankovic, Kolarac itd..). Postaje stalni član Srpskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Maestra Djordja Pavlovića. Od 2022. godine učestvuje kao mentor u Evropskom projektu “Sound of change”. Upisuje master iz kamerne muzike 2022.g. na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Igora Lazića. Trenutno je zaposlen u Policijskom orkestru Republike Srbije.

Lazar Nikolić je rođen 21. 9. 1995. godine u Smederevu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je uz priznanje za đaka generacije u Muzičkoj školi ‘Stevan Mokranjac’ u Požarevcu u klasi profesora Zorana Veljkovića. Osnovne i master akademske studije pohađao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Gordane Matijević. Kao prvi student sa pomenutog fakulteta koji je učestvovao u Erasmus+ programu dobio je priliku da se obrazuje i na Muzičkom konzervatorijumu u gradu Vigu u Španiji (šp. Conservatorio Superior de Musica de Vigo) u klasi prof. Maria Perisa Saloma (prof. Mario Peris Salom). Obučavao se i na Čengdu Univerzitetu (成都大学) u Kini u klasi profesora Timura Meljnika, prilikom čega je postao i tutti član Sečuanskog simfonijskog orkestra (四川 交响乐团) gde je imao prilike da sarađuje sa brojnim umetnicima Azije i Evrope. Po povratku u Srbiju postaje aktivni član Gudača Svetog Đorđa, a kasnije i honorarni saradnik orkestra Radio televizije Srbije.

Maša Babić (1990, Zagreb) je odrasla u Beogradu gde je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Turlakov i SMŠ Stanković u klasi prof. Ivane Jasić. Sa 16 godina je upisala FMU, a diplomirala je i završila master studije u klasi prof. Lidije Stanković. Specijalističke studije kamerne muzike završava 2013. godine u klasi prof. Jasne Tucović. Master iz kamerne muzike završava u klasi prof. Čia Čou na Univerzitetu u Gracu, gde se paralelno usavršavala i u pedagoškim studijama klavira u klasi prof. Ajami Ikeba.
Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Od osvojenih nagrada na takmičenjima u kategorijama solo i kamerna muzika, izdvojila bi prvu nagradu na „Nikolaj Rubinštajn“ takmičenju u Parizu 2000. godine.
Od 2011. radi kao korepetitor u SMŠ Josip Slavenski, a od decembra 2011. bavi se i organizacijom koncerata klasične muzike. 2017. osniva sa kolegama Milošem Miketićem i Milicom Kovačević umetničko udruženje „KLASSIKUM“ i sa projektom „Klasika u poseti“ bivaju jedan od 10 pobednika Centrifuga konkursa za 2017/2018. Njena kompozicija „Odlaganje“ se našla na izdanju „Femixete“. Imala je zadovoljstvo da bude saradnik Škole za muzičke talente u Ćupriji. Najviše voli da okuplja ljude, svira u kamernim ansamblima i da učestvuje u projektima koji se bave edukacijom.

Maša Babić (1990, Zagreb) je odrasla u Beogradu gde je završila nižu muzičku školu u klasi prof. Ljiljane Turlakov i SMŠ Stanković u klasi prof. Ivane Jasić. Sa 16 godina je upisala FMU, a diplomirala je i završila master studije u klasi prof. Lidije Stanković. Specijalističke studije kamerne muzike završava 2013. godine u klasi prof. Jasne Tucović. Master iz kamerne muzike završava u klasi prof. Čia Čou na Univerzitetu u Gracu, gde se paralelno usavršavala i u pedagoškim studijama klavira u klasi prof. Ajami Ikeba. Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Rumunija, Bugarska, Austrija, Španija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Od osvojenih nagrada na takmičenjima u kategorijama solo i kamerna muzika, izdvojila bi prvu nagradu na „Nikolaj Rubinštajn“ takmičenju u Parizu 2000. godine. Od 2011. radi kao korepetitor u SMŠ Josip Slavenski, a od decembra 2011. bavi se i organizacijom koncerata klasične muzike. 2017. osniva sa kolegama Milošem Miketićem i Milicom Kovačević umetničko udruženje „KLASSIKUM“ i sa projektom „Klasika u poseti“ bivaju jedan od 10 pobednika Centrifuga konkursa za 2017/2018. Njena kompozicija „Odlaganje“ se našla na izdanju „Femixete“. Imala je zadovoljstvo da bude saradnik Škole za muzičke talente u Ćupriji. Najviše voli da okuplja ljude, svira u kamernim ansamblima i da učestvuje u projektima koji se bave edukacijom.

Program:

1.Alfred Shnittke- Svita u starom stilu za violinu i klavir (15 min)
Pastorale, Moderato
Ballet, Allegro
Menuet
Fuga, Allegro
Pantomime, Andantino

2.Johannes Brahms sonata za klarinet i klavir (20 min)
Allegro amabile
Allegro molto appassionato
Andante con moto

3.Aram Khachaturian Trio za klarinet, violinu i klavir (16 min)

Andante con dolore, con molto espressione
Allegro
Moderato

X