jun 20, 2024
Džordža Vašingtona 12, 11000 Beograd

Ciklus
Autorske večeri kompozitora
JASNA VELIČKOVIĆ, Holandija/Srbija

Sreda, 06. decembar 2023. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:
info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Jasna Veličković (Beograd, 1974), studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Hofmana. Magistrirala je na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, u klasama Luja Andrisena, Hilijusa fan Berhajka i Klarensa Barloua sa najvišim ocenama. U toku studija usavršavala se na majstorskim kursevima u Rađevicama, Češkom Krumlovu, Apeldornu i Rojamonu.

Kompozicije Jasne Veličković izvodili su Beogradska filharmonija, holandski Radio Kamerorkest i Peter Etveš, David Kweksilber Big Band i sopran Kleron mek Faden, BGO Dušan Skovran, Le Nouvel Ensemble Moderne iz Montreala, Piano Possibile iz Minhena, Aleph i Cairn iz Francuske, Logos iz Genta, Post&Mulder, Maarten Altena Ensemble, Axys, Soil, Loos, De Ereprijs iz Holandije, itd. Muzika Jasne Veličković izvođena je u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Finskoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Ukrajini, Švajcarskoj i SAD, kao i na mnogobrojnim festivalima savremene muzike među kojima su Holland Festival, Gaudeamus Music Week, De Suite Muziek Week i Karnatic Lab u Amsterdamu, Archipel Festival u Ženevi, Festival Aspekte u Salcburgu, Muzički bijenale u Zagrebu, festivali u Nici, Minhenu, Holandski dani muzike u Utrehtu, Kompozitori u prvom licu u Beogradu, Belef, Međunarodna tribina kompozitora. Dobitnica je velikog broja porudžbina od strane Univerziteta u Lajdenu, Fondacije Gaudeamus, Adevantgarde festivala iz Nemačke, Fondacije Royamont iz Francuske, itd.

Jedan je od osnivača Inicijative za istraživanje i produkciju savremene muzike, Live i vizuelnih umetnosti Chinch. Takođe je jedan od osnivača grupe Teorija koja hoda koja se bavi teorijskim performansom.

Dobitnica je nagrada na Međunarodnoj tribini kompozitora, na Internacionalnom takmičenju mladih kompozitora Gradus ad Parnassum u Kijevu 1995. i na takmičenju Nederlandse Programma Stichting 2002 u okviru festivala Holandski dani muzike u Utrehtu. Bila je u užem izboru za dodelu Mokranjčeve nagrade 2006. Osvojila je nagradu IRINO za kamernu muziku u Tokiju, Japan, 2007. godine. Živi u Amsterdamu i radi kao slobodan umetnik.

X